Ga naar de inhoud

Prenatale hechting (BA)

Prenatale hechting is de band die ontstaat tussen ouders en hun ongeboren kind tijdens de periode van de zwangerschap. Aanstaande moeders/ouders kunnen een positieve invloed hebben op de fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling van hun kind door al tijdens de zwangerschap een sterke band op te bouwen. Met Prenatale Hechting (BA) werken moeders aan de primaire behoefte van de baby aan acceptatie en liefde, aan gehoord en gezien worden, en bovenal aan veilige gehechtheid. Prenatale hechting kan bijdragen aan een beter verloop van zwangerschap en bevalling, een sterke ouder-kindrelatie na de geboorte, en uiteindelijk aan de gezonde ontwikkeling van het kind.

In de sessies is er ook ruimte en mogelijkheid om ervaringen te verwerken en kunnen eventuele obstakels worden opgelost, wat tijdens de zwangerschap vaak makkelijker gaat dan in andere levensfasen. Hoe vrijer je bent van bagage, hoe vrijer je kind op deze wereld kan komen.

De methode

De prenatale hechtingsmethode die ik faciliteer (Bindungs Analyse) is ontwikkeld in de jaren 90 door Dr. Jenoe Raffai in Hongarije. Het is een traject tijdens de tweede helft van de zwangerschap, waarin de focus ligt op een hechte verbinding en communicatie tussen moeder en baby.

Ik heb de 20 maanden durende opleiding tot Prenatal Bonding BA Facilitator gevolgd bij Dr. Gerhard Schroth in Duitsland. Hij heeft de opleiding zelf bij Dr. Jenoe Raffai gedaan, en het opleiden van hem overgenomen toen deze overleed. Zie hier voor meer informatie over deze methode. Samen met zijn vrouw Anne houden zij de resultaten nauwkeurig bij. Hieruit blijkt dat het volgen van Prenatale Hechting (BA) een aantal positieve resultaten heeft:

  • Moeders zijn goed afgestemd op zichzelf en hun baby, en voelen zich zekerder over het moederschap
  • Moeders ervaren minder angst en pijn bij de bevalling, en er zijn minder complicaties en keizersnedes
  • Vroeggeboortes komen weinig voor, de meeste baby’s worden binnen 5 dagen voor of na de uitgerekende datum geboren
  • Baby’s huilen minder en slapen beter dan gemiddeld
  • Baby’s zijn nieuwsgierig naar de wereld, lijken vol zelfvertrouwen, en moeders vinden het gemakkelijk om met ze te communiceren
  • Postpartum depressie komt bijna nooit voor

Prenatale hechting traject

Het totale traject bestaat uit ongeveer 24 wekelijkse sessies, onderverdeeld in drie fases. Er wordt meestal begonnen rond 20 weken zwangerschap, maar eerder of later kan ook. Een deel van de sessies kan indien gewenst ook via Zoom gedaan worden. De vader/partner wordt uitgenodigd om aan een deel van de sessies mee te doen.

Voordat we beginnen met de eerste fase is er de mogelijkheid voor een ontmoeting waarin we kunnen kennismaken en er ruimte is voor vragen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Eerste fase: uitgebreide vragenlijst

In de eerste drie sessies wordt een zeer uitgebreide vragenlijst behandeld. Dit geeft veel achtergrondinformatie, en schetst een beeld in wat voor veld deze baby ter wereld komt. Er is aandacht voor eigen en generationele patronen in verband met hechting. Voor ouders geeft dit vaak veel helderheid over hun eigen leven.

Na de vragenlijst beslissen we samen of we daadwerkelijk doorgaan met de rest van het traject.

Tweede fase: Moeder baby sessies

De tweede fase bestaat uit ongeveer 10 moeder – baby sessies. Hierin wordt de moeder via een oefening uitgenodigd om in diepe ontspanning te gaan en contact te maken met haar eigen lichaam, haar baarmoeder, en met de baby. Via haar intuïtie, beelden, gevoelens, woorden, kleuren en dergelijke kan er uitwisseling ontstaan met de baby. Meestal duurt het een paar sessies voordat de eigen manier van communiceren tussen moeder en baby gevonden wordt. Na de eerste sessies is het fijn als ook de vader/partner hier (af en toe) bij aanwezig is.

Derde fase: Separatie sessies

Het derde deel zijn de separatie sessies. Vanaf ongeveer week 36 in de zwangerschap zijn er 9 sessies in 14 dagen, die ingaan op de bevalling/geboorte. Sessies kunnen eventueel gecombineerd worden. Er wordt stil gestaan bij het naderende afscheid van de zwangerschapsperiode, en de baby wordt voorbereid op de geboorte en op de overgang naar de wereld buiten de baarmoeder.

Evaluatie sessies

Postpartum zijn er nog twee evaluatie sessies, ongeveer één en zes maanden na de bevalling/geboorte.

Voor Wie?

Prenatale Hechting (BA) is in principe geschikt voor alle vrouwen (en hun partners) die al tijdens de zwangerschap de relatie met hun baby willen opbouwen. Die hun baby al willen leren kennen en begrijpen, en zo vroeg mogelijk een veilige basis willen leggen.

Het kan extra waardevol zijn als er moeite, reserve of aarzeling is vanuit de moeder om zich met de baby te verbinden. Bijvoorbeeld bij een onverwachte zwangerschap, na eerdere miskraam of stilgeboorte, na een eerdere postpartum depressie of bij eigen relationeel trauma.

Kosten
De investering voor het hele traject is 1500 euro inclusief BTW. Als na de eerste fase besloten wordt om niet door te gaan met de rest van het traject wordt hiervoor 300 euro in rekening gebracht. Prenatale Hechting wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

Ben je wel geinteresseerd maar lijkt dit traject te uitgebreid, kijk dan ook eens bij Cranio rondom, zwangerschap en geboorte.